úterý 21. července 2015

Opatství Northanger

     Opět jsem dočetla jednu knihu, tentokrát jednu z mých nejoblíbenějších knih vůbec. :) Jak asi už dávno víte, miluji Jane Austenovou, tak jsem si pro zpříjemnění posledních dní zkouškového a začátku prázdnin do ní pustila. A opět jsem se této knihy nemohla nabažit. 

Obálka knihy
Kniha: Opatství Northanger
Autorka: Jane Austenová
Počet stran: 254

Můj názor na knihu:
     Kniha je hlavně o hrdince jménem Catherine Morlandová, která je mladá a velmi nezkušená, když se vydá se svými známými do lázeňského města Bath. Tam na ni samozřejmě čeká nejen dobrodružství, ale také plesy a seznamování se s muži a jejich manýry, které do této doby nezažila. 
     Brzy po svém příjezdu se  seznámí s rodinou Thorpových, u kterých byl o Vánocích Catherinin bratr James. Se slečnou Isabellou Thorpovou naváže Catherine přátelský vztah, bohužel není zcela k jejímu prospěchu. Isabellin brath John se do Catherine zamiluje, ale ona to netuší.
    Také se zde seznámila s velmi milým Henrym Tilneym, do kterého se na první pohled zamilovala Catherine a on podle mne do ní také. Henryho sestra Eleanor si Catherine také velmi zamiluje a stanou se z nich přítelkyně. Čas plyne John Thorpe se snaží o větší náklonost od Catherine, ale ta má plnou hlavu Henryho. John namluví Henryho otci, že je Catherine zámožná a že zdědí velké věno. Henryho otec generál Tilney pozve Catherine k nim do opatství Northanger, aby u nich nějaký čas byla. Isabella se poté zamiluje do Henryho bratra Fredericka, ale je to pouze jednostranné, on ji chtěl jen dostat do postele. James s ní zruší zasnoubení. Catherine si v opatství užívá dobrodružství a společnost u Tilneyových, kde se jí moc líbí, hlavně u Henryho na jeho pozemku. 

     Generál Tilney se dozvěděl, že Catherine není tak zámožná jak mu Thorpe namluvil, proto ji pak nečekaně vypakuje z domu, když to zjistí. Catherine naštěstí v pořádku dorazila dostavníkem domů a po pár dnech za ní přijel Henry a vyznal jí lásku. Řekl jí, proč ji vlastně jeho otec vyhodil z domu a že se s ním pohádal. A také, že si ji chce vzít. :)

     Tato kniha je jednoduše moje srdcová záležitost, takže asi nemá cenu se o ní mnohem více rozepisovat. Každý si ji proto povinně přečtěte!!! :) 

Jane

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář... :)